Egyéb kategória

7 sokat érő tipp eljegyzési gyűrű vásárlásához

Az elhatározás, hogy megkéred választottad kezét az első lépése egy hosszú folyamatnak, mely az esküvőhöz vezet. Gyakorlati teendők sora vár a leendő vőlegényre: ilyen a tökéletes eljegyzési gyűrű kiválasztása és az eljegyzés megszervezése.

A legnagyobb kihívás természetesen az, hogy a választott hölgy fejével gondolkodj. Mi tetszene neki, minek örülne? Segít, hogy ismered lehetőségeidet, például gyűrű tekintetében. Cikkünkben ezzel a témával foglalkozunk, s reméljük, hogy alábbi 7 tippünk sokat ér majd a leendő vőlegények szemében.

1. Szerezd meg a gyűrűméretet!

Mielőtt megismernénk, milyen az eljegyzési gyűrűk választéka Budapesten, vidéken vagy a webshopokban, tudnunk kell a méretet. Ezt cérnával lemérhetjük, mikor kedvesünk alszik. Ha esetleg hord valamilyen gyűrűt, ahhoz is viszonyíthatunk. A lényeg, hogy semmiképp ne kezdjünk bele a keresésbe a méret ismerete előtt!

2. Nézz szét eljegyzési gyűrű anyagok között!

Hagyományosan arany (sárga vagy rozé), fehérarany, platina és ezüst az eljegyzési gyűrűk anyaga. Figyeld meg kedvesed ékszerviselési szokásait és stílusát! Melyik anyagot hordja szívesen? Milyen szín illik öltözködéséhez? Van-e valamilyen allergiája?

Vannak persze olyan menyasszonyok, akik a természetesség hívei. Ők olykor jobban örülnek egy fából, meteoritból, vagy más alternatív anyagból készült egyedi ékszernek.

3. Válassz egy csodaszép követ!

Az eljegyzési gyűrűk éke általában egy gyönyörű kő. Ez lehet aprócska vagy látványosabb darab, áttetsző, de színes is. A sportos vagy szolid hölgyek jellemzően a kis köveket részesítik előnyben.

Az eljegyzési gyűrűk árkülönbségét főleg a kő típusa határozza meg. Te milyet választanál?

 • Gyémánt: Jelenleg is a legnépszerűbb kő eljegyzési gyűrűkbe. Kiemelten időtálló.
 • Cirkónia kristály: Szinte megtévesztésig hasonlít a gyémántra. Nem drágakő, hanem szintetizált, kristályos anyag, színes változatban is kérhető. Néhány évente cserére szorul, ha megkopik.
 • Swarovski kristály: A sokak által ismert Swarovski kristályok is kiváló alternatívák gyémánt helyett. Ezeket is kérhetjük színesben.
 • Smaragd: Zöldes színű drágakő, tartós és csodásan mutat gyűrűkben.
 • Rubin: Egyre népszerűbb a rubin használata is. Ez a csodás vöröses árnyalatú drágakő szintén nem olcsó, de örömet szerez a leendő menyasszonynak.

4. Ismerd meg a csiszolások fajtáit!

Ha már tudod, milyen kővel ékeskedik majd kedvesed gyűrűje, válassz hozzáillő csiszolást! A legnépszerűbb típusok a következők:

 • briliáns
 • marquise
 • ovális
 • csepp
 • princess
 • smaragd

Ezeken túl is vannak lehetőségek, sőt, különleges formák is elérhetőek.

5. Figyelj a foglalatra is!

A klasszikus megoldás a tokos foglalat, melynél a drágakövet fém veszi körül. Amennyiben a lehető legnagyobb hangsúlyt szeretnél adni a kőnek, karmos foglalatot válassz. Szintén a kőre irányítja a figyelmet a nyitott foglalat, melynél csak a két szélén rögzítik a követ. Gyakori még a pavé megoldás, ez esetben apró fémgyöngyök veszik körül a drágakövet. Ugyanakkor a süllyesztett és a csatorna foglalat is egyre népszerűbb.

6. Eljegyzési gyűrű menyasszonyod stílusához

Nemcsak a gyűrű anyagával kapcsolatos döntésnél, de minden mozzanatnál kedvesed személyisége és stílusa legyen mérvadó! Fontos a divat, de sokkal lényegesebb, hogy az ékszert magáénak érezze! Így az anyag, a szín, a drágakő, a csiszolás és a foglalat kiválasztásánál is arra gondolj, hogyan illik ez szíved hölgyéhez!

7. Válassz egyedi eljegyzési gyűrűt!

Bár sok szempontból a kor divatját követi majd a választott eljegyzési gyűrű, igyekezz valamilyen módon egyediséget csempészni bele! Ez lehet a belegravírozott monogram, egyedi csiszolás vagy gyűrűforma, a kristály vagy drágakő különleges színe, de akár nem mindennapi anyag is. Sőt, választhatsz gazdagon díszített vintage stílusú ékszert is, ha illik kedvesedhez.

Összegzés: A holtomiglan-holtodiglan felé vezető úton az eljegyzési gyűrű kiválasztása kiemelten fontos lépés. A gyűrűválasztásból kiderül, mennyire ismeri a leendő vőlegény kedvese ízlését és stílusát. Szerencsére 7 fenti tippünk sokat segít abban, hogy a választás könnyebb legyen.