Egyéb kategória

A méret a lényeg? Mekkora gyémántot válasszatok az eljegyzési gyűrűbe?

A gyűrűválasztás sok téren okozhat fejfájást a házasodni vágyók számára. Ezek közül az egyik örök téma, hogy valóban a méret-e a lényeg, vagyis mekkora gyémántot válasszunk az eljegyzési gyűrűbe. Az alábbiakban erre vonatkozóan próbáltunk minden lényeges információt összegyűjteni.

Mit nézzünk egy gyémánt méretén?

A gyémánt méretén elsősorban a súlyát értjük az adott drágakőnek. Ezt mindig úgynevezett karátban adják meg, ennek a mértékegységnek a nemzetközileg elfogadott rövidítése a „ct”.

Ennek a mérését ezredpontossággal végzik, a harmadik számjegyet pedig csak akkor lehet felfelé kerekíteni, ha az értéke 9. A tanúsítványokban a súlyt századpontossággal tüntetik fel.

Ahogyan a nemesfémek esetében is, úgy a gyémántnál is nagy szerepet tölt be a súly, azonban míg például az aranynál a karát mértékegysége az összetételre utal, addig a gyémántoknál ez az érték kifejezetten a tömeget fejezi ki.

Mekkora egy karát gyémánt?

Egy karát 0.2 grammnak felel meg. Az 1 karátos, megfelelő színű és tisztaságú kő ára több millió forint is lehet, vagyis nagyjából 1 gramm súlyú gyémánt ára megegyezik 1 kg arany árával.

A gyémánt fajsúlya állandó, ezért a méret és a súly között egyenes arányosság van, de csak akkor, ha a csiszolás azonos. Minél nehezebb a kő, annál drágább.

Mivel az 1 karátos gyémánt meglehetősen nagy és drága, így sok esetben találkozhatunk az ékszerekben kisebb méretű gyémántokkal is, ezért szükséges volt az 1 ct tovább osztása, mint például: 0.12 ct vagy, 0.5 ct

Mekkora az elfogadható méretű gyémánt?

Joggal merülhet fel bárkinek a fejében, hogy mi számít tisztességes, elfogadható méretű gyémántnak, amelyet az eljegyzési vagy jegygyűrűbe foglaltathatunk?

Mivel a gyémántra jelképként, az örökkévalóság szimbólumaként is tekinthetünk, ezért nem feltétlenül a méret vagy az ár határozza meg az értékességét az adott gyűrűnek.

Nem az számít, hogy minden pénzünket elköltsük egy hatalmas gyémántra, hiszen rengeteg gyémánt gyűrű modell van akár kisebb gyémánttal is foglalva, ami ugyanolyan gyönyörű, és abszolút alkalmas arra, hogy a szerelmünk kezét megkérjük vele.

Mivel az igazi értékét nem az határozza meg, hogy milyen méretű, színű vagy árú követ választunk, hanem az, hogy ki adja kinek ezért biztosak vagyunk benne, hogy végül mindenki a megfelelő döntést fogja meghozni a gyémánt méretének megválasztásakor is.

Hogyan válasszunk eljegyzési gyűrűt?

A fentiek fényében az eljegyzési gyűrű vásárlása során tehát nem azon an a hangsúly, hogy mekkora maga a gyémánt a gyűrűben. Sokkal inkább az számít, hogy a gyűrű anyaga, kialakítása és foglalata milyen összképet fest az adott gyűrűnél.

Egy hatalmas gyémánttal rakott gyűrű könnyen csaphat át ízléstelenségbe is, ha nem figyelünk oda a megfelelő összképre. Éppen ezért törekedjünk mindig arra, hogy egyedi, profin megtervezett gyűrűk közül válogathassunk, amikben a gyémánt így már csak egy tényező a sok közül az ideális gyűrű megtalálásához.

Összegezve:

A gyémánt eljegyzési gyűrűk esetén tehát ne az legyen a fő mozgatórugónk, hogy minél nagyobb, minél tökéletesebb gyémánt kerüljön a gyűrű foglalatba, hanem az hogy egy egyedi, kedvesünkhöz illő gyűrűt sikerüljön kiválasztani az amúgy széles kínálatból.