Egyéb kategória

Gyémánt eljegyzési gyűrű – nem elérhetetlen álom

A gyémánt eljegyzési gyűrű pár évtizede még csak a kiváltságosok privilégiuma volt. Szerencsére ma már ez megváltozott és nem csak méregdrága gyűrűkkel találkozhatunk. A különböző ötvözetek, a különböző minősítésű gyémántok mindegyike más-más árkategóriába sorolják az adott gyűrűt. Ennek köszönhetően ma már egy gyémánt eljegyzési gyűrű nem elérhetetlen álom a vékonyabb pénztárcával rendelkezőknek sem.

Mitől lesz olcsóbb egy eljegyzési gyűrű?

A klasszikus aranyból készült, kiváló minőséggel bíró gyémánt eljegyzési gyűrűk esetében az árcédula átlagosan még mindig magas, de ha lemondunk a klasszikus anyagról, vagy a kiváló minőségről, akkor máris barátságosabb ár is kerülhet az adott gyűrűre.

Gyémánt minőségének hatása a gyűrű árára

Ha gyémánt jegygyűrűt szeretnénk vásárolni, mindenképp érdemes tisztában lenni vele, hogy milyen jelek mutatják, hogy igazán jó minőségű drágakővel van dolgunk. A legjobb, ha az alábbi öt tulajdonság alapján választunk, ha drágakövet vizsgáljuk egy eljegyzési gyűrű esetében:

  • tisztaság
  • vágás
  • szín
  • karát
  • minősítés

Gyémánt tisztasága

A gyémánt tisztaságánál a foltokat vesszik figyelembe, melyek a kőben megjelenhetnek. Fontos tudni, hogy szinte minden gyémánt rendelkezik valamilyen hibával, tökéletlenséggel. A cél az, hogy megtaláljuk azt a követ, amiben ezek a hibák a legkevésbé vannak jelen. Itt jön a képbe a tisztasági fokozat, aminek érdemes utánajárni. Természetesen minél nagyobb a tisztaság, annál magasabb az adott drágakő ára is.

Gyémánt vágása

A csiszolást gyakran összetévesztik a vágással, pedig a kettő között nagy különbség van. A vágás során alakítják a gyémánt formáját. Nagyrészt ezen múlik, hogy a gyémánt gyűrűnek mekkora lesz az értéke, hiszen a kisebb méretűre vágott gyémánt nem érhet annyit, mint egy nagyobb társa.

Gyémánt színe

Ez a szempont nagyon egyszerű, hiszen minél fehérebb a gyémánt, annál értékesebb. A színtelen gyémánt sokkal több fényt enged át magán, a színes gyémántok pedig igazán népszerűek manapság. Amennyiben nem ragaszkodunk a maximális tisztaságú gyémánthoz, akkor jóval kedvezőbb áron is hozzájuthatunk ilyen drágakövekhez.

Gyémánt karátja

A gyémánt tömegének mérésére a karát szolgál mint mértékegység. Egy karát a gramm egyötöde (0,2 gramm) és az egy karátos gyémánt súlya 100 pont. 50 egység esetén fél karátos gyémántról beszélünk. Értelemszerűen minél nagyobb a karát szám annál nagyobb érétket képvisel a gyémánt is, így az árcédula is ehhez alkalmazkodik majd.

Gyémánt minősítése

Gyémánt gyűrűk vásárlása során érdemes, sőt ajánlott az adott drágakő minősítését is kikérni. Ezt a legtöbb esetben független laboratóriumokban végzik és minden szükséges információt megtalálhatunk az adott kőről.

Gyűrű anyagának hatása az árra

A leendő menyasszony stílusa döntő abból a szempontból, hogy milyen fémet kell a gyűrű alapanyagának választani, de az anyag és ár kapcsolata sem utolsó szempont.

Rózsaarany gyűrűk

Az elmúlt években nagyon népszerűek a rózsaaranyból készült ékszerek, így a jegygyűrűk is. Mivel lényegében arany és más anyagok ötvözeteként jön létre a rozé szín, így árban kedvezőbb árfekvésűek lehetnek, mint a tiszta arany esetében.

Fehérarany gyűrűk

Gyémánt gyűrűk között az egyik legkedveltebb alapanyag a fehérarany. Klasszikus kinézetű, keveréke az aranynak, az ezüstnek, a cinknek, a palládiumnak. Ár tekintetében a tiszta arany és a rozé arany közé tehető.

Sárga arany gyűrűk

Az egyik leghagyományosabb alapanyaga a gyűrűknek, 75%-ban tiszta arany. Tökéletes azon nők számára, akik kedvelik a klasszikus ékszereket. Aranygyűrűk terén kétségtelenül ezek a legdrágább típusok, de a karát szám itt is sokat nyomhat a latba

Platina gyűrűk

Egyre többször találkozhatunk a platina jegygyűrűkkel is. A platina a létező legtisztább fém, extrém ellenálló képességgel és páratlan ragyogással, emiatt semmilyen bevonatra nincs szüksége. Jellemzően ezek a gyűrűk is a drágább arany kategóriák árszintjén található.

Nemesacél gyűrűk

Azok számára, akik nem kedvelik az aranyat és annak változatait, ráadásul esetleg fém allergiában is szenvednek, azoknak igazi mentsvár lehet a nemesacélból, orvosi acélból készült gyűrűk. Ezek az anyagok nem okozna irritációt, sőt olcsóbbak is mint az arany-ezüst-platina anyagokból készült gyűrűk. Nem meglepő módon emiatt egyre népszerűbbek ezek a gyűrűk is.

Összegezve:

Eljegyzési gyűrűk esetében tehát az árat befolyásolhatják a drágakövek tulajdonságai, valamint a gyűrűk anyagai is komolyan lenyomhatják, vagy épp felemelhetik az árat. Emiatt mindenképp érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen eljegyzési gyűrűt is szeretnénk választani.