Egyéb kategória

Hogyan vigyázz a karikagyűrűdre?

A karikagyűrű életre szóló ékszer. Ráadásul, míg a tökéletes eljegyzési gyűrű kiválasztása a vőlegény feladata, addig a karikagyűrű a jegyespár első közös döntéseinek egyike. Mivel ekkora jelentősége van, szeretnénk nagyon vigyázni rá. Ahhoz azonban, hogy megőrizze eredeti szépségét és ragyogását, figyelmet kell szentelnünk ápolásának. Cikkünk ad néhány tippet, hogy tudsz hatékonyan vigyázni karikagyűrűdre.

Karikagyűrű tisztítás

Sajnos a mindennapi gyűrűviselés miatt az ékszerre lerakódnak a szennyeződések, ezért rendszeres tisztításra szorulnak.

Otthoni ápolás

Az enyhébb szennyeződést megpróbálhatjuk házilag eltávolítani. A szappanos víz és a fogkefe jó szolgálatot tesznek. Vegyszerrel ne kísérletezzünk, ugyanis akár kárt is tehetünk az aranyban vagy más nemesfémben. A drágaköves ékszereket viszont ne tisztítsuk így! A foglalatba beleülhet a szappan, de a kövek ragyogása is tompulhat lúgos hatásra.

Tisztítás ékszerésznél

Komolyabb szennyeződések esetén (pl. a mintázatba beleült a kosz) forduljunk ékszerészhez. Ugyanez vonatkozik a drágakövekkel díszített darabokra is. Így biztosan jó kezekbe kerül a karikagyűrű.

Mitől óvjuk a gyűrűt?

Nemcsak elég csak tisztítani ékszereinket. Minden percben vigyáznunk kell arra, hogy ne érjék olyan hatások a karikagyűrűt, melyek kárt tehetnek benne.

Fizikai hatások

Az arany nem minden esetben bírja az erős, hirtelen mechanikai behatást. Ezért vigyázzunk, hogy ütődések ne érjék, illetve be se akadjon sehová. Ha fizikai munkát végzünk, inkább vegyük le a karikagyűrűt.

Kémiai hatások

Ha arany karikagyűrűt választottunk, szerencsénk van. Kémiai behatásokkal szemben ugyanis kimondottan ellenálló. Mégis fontos, hogy kozmetikumokkal (sminkszerek, hajlakk, krémek) ne érintkezzen, mert elszíneződhet tőlük. Kémiai hatás még a gyógyfürdőben is érheti az ékszert, ezért vegyük le, mielőtt elmerülnénk a habokban.

Karikagyűrű tárolás

Amikor épp nem viseljük az ékszert, akkor így vigyázzunk rá:

  • Mindenképp kis dobozokban helyezzük el a karikagyűrűket.
  • Több ékszert lehetőleg ne tároljunk egy dobozban, mert összekarcolják egymást!
  • Semmiképp ne tároljunk együtt több különböző anyagból készült ékszert! Ez elszíneződéshez vezet.

Karikagyűrű biztosítás

Ha nagyon félünk, hogy ellopják az ékszert vagy elveszítjük, akár biztosítást is köthetünk rá. Ha nagyon drága karikagyűrűről van szó, ez kimondottan javasolt. Fontos azonban pár évente felbecsültetni az ékszer értékét, mely az évek során módosulhat.

Összefoglalva: Mivel a karikagyűrű kiemelt jelentőségű ékszer, igyekezzünk nagyon vigyázni rá! Ezt megfelelő tisztítással, tárolással tehetjük meg. Emellett lényeges, hogy óvjuk a különféle fizikai és kémiai hatásoktól. Mi több, akár karikagyűrű biztosítást is köthetünk rá. A fenti tanácsokat követve sokáig megőrizhetjük az ékszer szépségét.