Egyéb kategória

Kell-e kísérőgyűrűt adni?

A kísérőgyűrű fogalmát kevesen ismerik és még kevesebben használják. Az ilyen típusú gyűrűknek azonban megvan a maga viselési szabálya. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy hagyományosan mi is a kísérőgyűrű szerepe és kell-e kísérőgyűrűt adni eljegyzéskor, vagy házasságkötéskor.

Kísérőgyűrű szerepe

A magyar tradíciók szerint a jegygyűrűt kísérheti, az úgynevezett kísérő gyűrű, abban az esetben, ha a lánykérés eleve a karikagyűrűvel történt. Emiatt a kísérő gyűrű jellegében nagyon hasonlít az eljegyzési gyűrűhöz: lehet akár egy nagyobb drágakővel díszített aranygyűrű, vagy kisebb gyémántokkal körbefoglalt karikagyűrű is.

A magyar szokások szerint ezt a jegygyűrűvel együtt kapja meg a menyasszony, vagy az eljegyzést követően, de mindenképpen még az esküvő előtt. A kísérő gyűrű a hagyományok szerint a férfi szándékainak komolyságát volt hivatott hangsúlyozni, ez a régi tradíció azonban ma már kevésbé jelentős.

Kötelező-e a kísérőgyűrű?

Manapság a lánykérés és házasság során, ritkán találkozhatunk a kötelező jelzővel. Nincs ez másképp a kísérőgyűrű esetében sem. Ugyanis ahogy fentebb is említettük, a kísérőgyűrű egy tradicionális magyar szokás ám, már akkor sem volt kőbe vésve.

Mindazonáltal, ha úgy érezzük szeretnénk kifejezni szándékaink komolyságát, akkor érdemes lehet választani karikagyűrű kísérőgyűrűvel is.

Hogyan válasszunk kísérőgyűrűt?

A kísérő gyűrű tehát a házasulandó szándék komolyságát jelzi hagyományosan, de ma már inkább egy szép gesztus, mondhatni hab a tortán. Ma már nem minden szerelmes ifjú vásárol kísérő gyűrűt is, sokan csak az eljegyzési gyűrűre gondolnak. Pedig a kísérő gyűrűk szépen kiegészítik az eljegyzési gyűrűt és kedves, második meglepetésként szolgálnak a menyasszony számára.

Amennyiben mégis szeretnénk kísérőgyűrűt is vásárolni, akkor mindenképp érdemes lehet az alábbi gyűrűválasztási lépéseket sorra venni:

  • gyűrűméret meghatározása
  • gyűrű anyagának meghatározása
  • gyűrű stílusának meghatározása.

Mekkora kísérőgyűrűt válasszunk?

A kísérőgyűrű méretének meghatározása abban az esetben roppant egyszerű, ha már választottunk eljegyzési, vagy jegygyűrűt. Ilyenkor természetesen a méreteknek egyeznie kell. Akkor ha nincs ilyen szerencsénk, akkor mindenképp ügyeskedésre lesz szükség, mint egy titkos méretvétel a leendő ara ujjméretéről, vagy egy meglévő gyűrű elcsaklizása méretvételre.

Milyen anyagból legyen a kísérőgyűrű?

Az anyagválasztás terén szintén érdemes a már meglévő gyűrűhöz alkalmazkodni, hiszen egy ezüst és egy arany gyűrű egymás mellett nem biztos hogy olyan jól mutat. Természetesen nem szentírás, hogy egyezzen az anyag, így ha stílusos keretek között tudunk maradni, akkor egy rozéarany-fehérarany gyűrűpáros is jó megoldást nyújthat.

Milyen stílusú legyen a kísérőgyűrű?

A stílus az anyaghoz hasonlóan jó, ha egységességet tükröz, de persze a hordahatóság is beleszólhat a végső választásba. A végső stílus kiválasztásánál vegyük sorra, hogy milyen gyűrű mellé választanánk a kísérőgyűrűt és hogy milyen a szerencsés eljegyzett stílusa is.

Összegezve:

A kísérőgyűrű tehát bár nem kötelező jellegű, de mindenképp romantikus ajándék lehet még a házasságkötés előtt.