Egyéb kategória

Sokszínű aranyékszerek

Az arany ékszerek divatja soha nem merült feledésbe, de a 2019-es évben kimondottan nagy lendületet kapott. Manapság az „arany” szó hallatán nem automatikusan a sárga aranyra gondolunk. Az aranyékszerek készülhetnek fehér-, rózsa-, zöld- és természetesen sárga aranyból. Cikkünkben feltárjuk a sokszínűség okait, bemutatva ezeket az ötvözeteket. Emellett betekintést nyújtunk az ötvözetek kombinálásába, mely igazán sokszínű ékszerekhez vezet.

A sokszínűség oka

Ha színaranyból szeretnénk ékszert készíteni, nem járnánk sikerrel. Ennek oka túlzott puhasága. Így különféle ötvöző anyagokat adnak az aranyhoz, hogy a megfelelő keménységet és ellenállást elérjék. A hozzáadott arany pedig megváltoztatja a színárnyalatot, így jön létre az igazi változatosság.

Fehér arany

Az arany talán második legismertebb árnyalata. A színaranyat ezüsttel, cinkkel, nikkellel vagy palládiummal ötvözik. Klasszikus, visszafogott kinézetének köszönhetően nagyon közkedvelt. Gyémánttal mindig csodásan mutat, különösen egy fehérarany eljegyzési gyűrű esetében.

Rózsaarany

Másnéven vörös- vagy rosé arany. Előállításához rézzel ötvözik a sárga aranyat. Napjainkban igazán divatos ez a színárnyalat, karikagyűrűnek is előszeretettel választják. Ráadásul, ha igazán sokszínű gyűrűre vágyunk, fehérarannyal kombinálva elegáns hatást kelt. Árban kedvezőbb a sárga- és a fehéraranynál is.

Zöld arany

Meglepő, de zöldes árnyalata is létezik az aranynak. Ezüst, réz és cink ötvözetet keverve a sárga aranyhoz ilyen szín jön létre. Még nem igazán ismert árnyalat, de különlegessége előbb-utóbb keresetté teszi.

Sárga arany

Végül lássuk a hagyományos sárga aranyat. Továbbra is ez a leggyakrabban használt szín, és a legdrágább aranyékszerek alapanyaga. Rézzel és ezüsttel teszik keményebbé az aranyat. Világosabb színű verziója a 14 karátos, sötétebb árnyalata pedig a 18 karátos arany.

Sokszínű kombinációk

Az arany ötvözeteiben több fantázia rejlik, mint elsőre gondolnánk. Csodásan mutatnak a különféle ötvözetek egymás mellett. A fehér és sárga aranyat tartalmazó sokszínű ékszerek már eddig is keresettek voltak. Újabban azonban az ékszerészek szívesen készítenek rosé és sárga arany-, vagy akár három árnyalatot felvonultató ékszert. Ne féljünk tehát a sokszínű arany ékszerektől! Igazán egyedi hatást érhetünk el velük.

Összefoglalva: A színaranyat más fémekkel ötvözik, hogy ékszer készülhessen belőle. Más-más árnyalat jön létre az ötvöző fémtől függően. Beszélhetünk sárga-, fehér-, rosé- és zöld- aranyról is. Ezek a színek egy ékszeren belül is kombinálhatók, ha igazán különleges ékszert szeretnénk.