Egyéb kategória

Színes gyémántok a jeggyűrűben

A színes gyémántok a jegygyűrűknek igen stílusos és egyedi megjelenést kölcsönözhetnek. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttünk minden lényeges információt ezekről a különleges színes drágakövekről.

Gyémántok színe

A gyémánt színe kétségkívül nagy hatással bír a kő megjelenésére és értékére. A gyémánt színének osztályozási skálája a színintenzitás tekintetében a színtelentől egészen az élénk színben pompázókig terjed.

A színskálán színfokozatok nagyon apró lépésekben változnak, a D kategóriától (színtelen) kezdve, egészen a Z-ig (világos sárga) haladva. A Z kategórián túl található értékek már az úgynevezett „fancy color” gyémántokat jelölik, amelyek már igen erőteljes színekkel bírnak, és emiatt teljesen másképp is osztályozzák őket.

Gyémántok szín szerinti besorolása

A gyémántok esetében normál besorolásban a legfontosabb és legértékesebb tartomány:

  • a színtelen (D, E, F betűkkel jelölt), és
  • a majdnem színtelen (G, H, I, J) gyémántoké.

A színtelen gyémántok mentesek a legkisebb színtől is, és ezért majdhogynem jeges-fehérnek tűnnek. A majdnem színtelen gyémántokban kis mennyiségben már láthatunk egy enyhe sárgás színt, de a legtöbb megfigyelő számára még mindig teljesen fehérnek tűnnek, különösen, ha felülről nézzük őket, és persze emellé a megfelelő precizitással is csiszolták őket. Éppen ezért a szakértők jellemzően szemből, fehér háttér előtt, gondosan megvilágítva vizsgálják a gyémántok színét, sőt, ezután úgynevezett mesterpéldányokkal hasonlítják össze őket.

Színtelen gyémántok

A tökéleteshez közelítő színtelen gyémántokat tehát D, E és F kategóriákba sorolják. Ezek a kategóriák az alábbiakat jelenthetik:

  • D – tökéletesen színtelen, a legmagasabb minőségű gyémántok. Extrém ritka, és páratlan fényességet bocsát ki, színe jeges fehérnek tűnik.
  • E – színtelen, csakis laboratóriumi körülmények között összehasonlítva a D-vel érzékelhető nagyon halvány eltérés.
  • F – színtelen, az F színű gyémánt is jeges fehérnek tűnik, és semmilyen látható színt nem mutat semelyik látószögből, kivéve, ha a mestergyémánttal hasonlítják össze.

Majdnem színtelen gyémántok

A már enyhe színezetet kapott majdnem színtelen gyémántokat G, H, I és J kategóriákba sorolják. Ezek a kategóriák az alábbiakat jelenthetik:

  • G – a majdnem színtelen gyémántok skáláján a legfelső szinten található, majdnem színtelen, gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a színtelenektől.
  • H – közel színtelen gyémánt, még nagyobb méretben is, oldalról vizsgálva is fehérnek látszik.
  • I – közel színtelen gyémánt, még akkor is meglehetősen fehérnek tűnik, ha mellérakunk egy fehér aranyat vagy egy platinát, anélkül, hogy jelentős kontrasztban állnának egymással.
  • J – közel színtelen, a J színű gyémánt „lapjával felfelé” fehérnek hat, főleg, ha a fényviszonyok is megfelelőek.

Az ezek után következő kategóriák esetében az enyhe színezet már szemmel is észrevehető.

„Fancy” színes gyémántok

A gyémántok színének osztályozása a „fancy” színtartományban a „Z” tartományon túlesnek. Természetesen ahhoz, hogy meghatározzák a színek viszonylagosan pontos jellemzőit, csak úgy, mint a normál tartomány esetében, a „fancy” színű gyémántok osztályozásánál meg kell vizsgálni az elsődleges és a módosított színárnyalatot, a telítettséget és a színintenzitást is.

Amennyiben egy kirívóbb színes gyémánt gyűrűt szeretnénk vásárolni, akkor az ilyen „fancy” gyémántok tökéletes alternatívát jelenthetnek. Ráadásul ma már kedvezőbb áron is hozzájuthatunk, mindenképp színes megoldást keresnénk.

A természetben talált gyémántok közül a leggyakrabbak a sárgás, barnás kövek, viszont a kék, rózsaszín, zöld és más fő színek árnyalatai igen ritkák, hasonlóan a színtelen, fehér kövekhez. Ezeket a ritkább színváltozatokat ma már mesterséges eljárással is létre lehet hozni.

Gyémántok színének kialakulása

A természetes gyémántok keletkezésükkor különböző hatásoknak vannak kitéve, melyektől megváltozhat szerkezetük és ennek következtében a színük is. Ma már többféle eljárás létezik, mellyel a gyémántok természetes színét mesterségesen is meg lehet változtatni.

A drágakövek felületbevonással történő színváltoztatása régóta ismert, és ma már a technológia fejlődésének köszönhetően nagyon tetszetős színeket tudnak képezni. A bevonat rendkívül vékony és nagyon nehezen kimutatható, főként apró, ékszerbe foglalt gyémántok esetében. Felismerése mikroszkóp segítségével lehetséges. A felületbevonás azonban nem tekinthető permanens kezelésnek, idővel lekophat vagy vegyszerrel eltávolítható.

AZ úgynevezett HPHT, vagy besugárzási eljárás egy modern metódus, mely permanensen megváltoztatja a gyémánt színét. A nagy nyomás és magas hőmérséklet vagy lézeres besugárzás hatására megváltoztatják a kristály rácsszerkezetét. Ha változik a rácsszerkezet, például nitrogénszennyeződés kerül a gyémántot alkotó szén atomok közé, megváltozik a drágakő fénytörése és sárgás árnyalatú lesz. Különböző nyomelemek és rácsdefektusok jelenléte más-más színt eredményez.

Összegezve:

A gyémántok színét tehát többféle kategóriákba sorolhatjuk, melyek között szinte színtelen és élénk színű gyémántokat is megtalálhatunk. Az hogy mi magunk melyiket preferáljuk dönt végső soron arról is, hogy milyen színű gyémántot is választunk jegygyűrűnkbe.